Telefon

070-3132933

Emejl

linda@mammakliniken.se

– ”Ja, du får ursäkta matvalet”, säger min väninna lite urskuldrande och sneglar på mig samtidigt som hon slänger upp makaroner och köttbullar på tallrikarna till mig och hennes barn. Samtidigt sitter hennes ettåring och knaprar på en majskrok i barnstolen. – ”Jag har varit på Ikea i dag också blev det så bråttom, ja du vet hur det är”, fortsätter min väninna.

Min väninna pratar väldigt ofta mat. Det är inte bara med mig, utan hon är verkligen intresserad, läser mycket och hänger med i de senaste debatterna.

När vi sedan till kaffet sitter och mumsar på Ikeas kanelbullar fortsätter hon: -”Vad tycker du om 5:2 dieten Linda? Det är ju skit intressant! Verkar verkligen fungera!”

Jo, nu skall jag berätta vad jag tycker; Så länge som det serveras halv/helfabrikat hemma, så länge som det ligger buljongtärningar med glutamat i skafferiet, så länge som barnen knaprar på majskrokar innan de fått alla tänder och så länge som maten ses som ett nödvändigt ont skall vi inte grotta ner oss i någon form av dieter. Lägg ner!

Ämnet känns så oerhört söndertjatat, men så länge min väninna serverar Ikeas köttbullar och makaroner när jag hälsar på och sedan ringer och frågar mig vad hon skall göra åt sin egna trötthet och sina barns humörssvängningar, så kommer jag fortsätta att förespråka färsk, näringrik mat utan tillsatser.

Maten som vi äter bygger kroppen. Näringen och energin i maten används till nervsystemet, uppbyggnad av celler, muskelarbete o.s.v  och vi behöver maten för att orka, för att tänka, för att må bra och för att sova gott. Detta är det mest basala. För att vi själva, våra kroppar och vårt sinne skall må bra bör vi ge oss själva mat med högt näringsvärde. Maten är inte till för att dämpa hungern. Hungern finns där för att påminna oss om att vi skall äta. Vi äter för att kroppen behöver näring och energi.

Har vi svårt för att köpa och laga färsk mat och vi har inte fått till det ännu med att äta regelbundet, då är det först och främst här vi skall lägga krutet. Lägg undan läran om LCHF och 5:2 dieten och lägg fokus på att laga maten från grunden. Det är inte kompliserat eller svårt.

Kanske kan låta som en gammal klyscha, men bygger vi ett modernt hus utan grund och isolering kommer vi ha ett snyggt hus som efter ett tag börjar släppa igenom fukt och kyla. Med tiden får vi mögel och huset börjar fallera. Då hjälper det inte att vi bestämmer oss för att måla utsidan i fem dagar för att sedan vila från målningen lördag och söndag.

Vi bör lära våra barn från den allra första början att maten kommer från naturen. Inte från en plastlåda i frysdisken eller ur en konserveringsburk. Det är vi som skapar barnens vanor. Att låta barnet suga på en saltfri majskrok gör absolut ingen som helst nytta enligt min åsikt. Det enda det gör är att skapa dåliga vanor för framtiden.

majskrok

”- Mina tomat plantor började att hänga och tomaterna ville inte mogna…”, berättade en av deltagarna på kursen som jag gick i onsdags ”… så jag köpte tomatnäring till dem och då blev det fart.” Ja, det är lätt att se vad tomaterna behöver om de känner sig trötta. Och så är det med allt som lever. Är vi färglösa, orkeslösa och hängiga, så behöver vi mer näring och det får vi genom färsk mat.

Jag ”läxar inte upp” min väninna. Det är inte det jag är ute efter. Det jag vill förmedla till henne är att jag tycker att det är bättre att hon fokuserar på att handla hem bra livsmedel istället för att gräva ner sig den senaste forskningen inom kost. Forskningen gör stora framsteg och jag tycker det mesta är oerhört intressant att ta del av. Men jag står fortfarande fast vid att jag tycker det är helt förkastligt sålänge inte maten lagas med bra ingredienser.

reduced_1563

 

Recommended Articles