Telefon

070-3132933

Emejl

linda@mammakliniken.se

Skall du snart föda barn?

Läser du artiklar i tidningar att barnmorskorna är överbelastade och att kvinnorna inte får det stöd som de önskar under förlossningen?

Det är en mycket viktig punkt att ta upp, men samtidigt är det många oroliga blivande mödrar som redan innan de läst tidningarna känts sig nervösa inför förlossningen och efter att ha läst om all press på förlossnings avdelningarna (framförallt i storstäderna) är livrädda för att något skall hända under förlossningen.

Att en rädsla byggs upp inför förlossningen är inte bra för någon. Det är inte alls konstigt att det finns rädslor, funderingar och oro inför att föda barn. Har du aldrig gjort det förut vet du inte hur det känns eller vad du har att vänta. Oro inför något okänt är ofta skrämmande. Kunskap och erfarenhet skapar lugn.

Om du även läser i tidningar om kvinnor som inte fått hjälp eller stöd på förlossningen, blir naturligtvis tanken på att föda ännu mer skrämmande än vad den kanske redan var.

Jag skulle vilja ge ett råd till alla mammor som skall föda barn; förbered dig på din förlossning. Prata med andra mammor som vill dela med sig av det fantastiska och allt det possitiva med att föda barn. Gå kurser, läs böcker och träna dig på avslappning, andning och mindfulness.

Att föda barn är ett mirakel och det kan bli en fantastisk upplevelse som du kan bära med dig som ett vackert minne genom hela ditt liv. Något som du med glädje återberättar när ditt barn fyller år;

“Jag minns när du kom till mig. Alldeles varm och mjuk var du när barnmorskan lade dig till mitt bröst. Sen tittade du på mig med nyvakna ögon. Din pappa grät och sa: – Vi har fått ett barn, en liten flicka har vi fått. Åh, vad lyckliga vi var”

reduced_874_507d9c1ee087c3488296b16c

Att vi delar med oss av fina ord från förlossningen till våra barn kommer att underlätta för dem när de växer upp och börjar tänka på sin egen förlossning. Något som de hört om förut. Inget nytt och skrämmande.

Vi letar gärna efter “skräckhistorier”. Vi återberättar och tar till oss det som varit jobbigt. Försök att istället leta efter det possitiva. Om du söker på nätet, sök istället på “vackra förlossningsberättelser” eller “min fina förlossning”. Verkar det vara en fin förlossning; läs den och ta till dig av det som står.

Samla på dig så mycket possitivt som möjligt angående barna födelse, sök hjälp att hitta ett sätt att se fram emot förlossningen. Förbered dig som värsta elitidrottaren. Mental förberedelse. Fysisk förberedelse. Målbilden skall vara något att längta efter, drömma om och förbereda dig för.

Känner du dig stark och lugn inför förlossningen och samtidigt har med dig en väl förberedd förlossningspartner har du redan mycket vunnet. Då kommer barnmorskorna inte kännas lika viktiga inte lika mycket i ditt fokus. Då är det du som är i fokus. Då är det du och ditt barn som gör detta tillsammans och de personer runt omkring dig blir en extra resurs som ger dig extra styrka och stöd.

Så fokusera på det som är viktigt för dig och det som är possitivt för din förlossning och låt det negativa gå dig förbi.

Recommended Articles