Telefon

070-3132933

Emejl

linda@mammakliniken.se

-”På ett eller annat sätt kommer ungen ut”. Något som jag hört vid fler än ett tillfälle.

Och visst stämmer det. Fast även att man ibland kan känna att: ”jag kommer nog vara gravid för alltid”, så är det faktiskt så att går man i väntans tider så kommer barnet förr eller senare ut på ett eller annat sätt.

Det kanske kan kännas meningslöst att försöka förbereda sig på något som man inte vet hur det kommer att bli, eller att lägga ner tid på något som känns omöjligt att påverka. Men sanningen är faktiskt den att du kan verkligen påverka hur förlossningen blir. Och om du förbereder dig och faktiskt lägger både tid, tankar och övning innan förlosningen så ökar chanserna oerhört för en possitiv förlossningsupplevelse.

Och varför är det så viktigt med en possitiv upplevelse, är det många som frågar sig. Bara barnet är fött kan man väl lämna förlossningen bakom sig (?). Ja, visst går det att förtränga, som alla upplevelser som vi har. Men fråga så gott som alla kvinnor om deras förlossning/ar kommer du genast få en ganska detaljerad berättelse och det oavsett hur många år sedan som kvinnan födde barn.

Förlossningen, födelsen av ditt barn blir ett avstamp i livet. Ett starkt minne som kommer att kopplas till oändligt mycket känslor. Hur förlossningen kommer att se ut kan vi aldrig förutspå, men känner du dig redo och har förberett dig själv både kroppsligt och mentalt så kommer garanterat förlossningen att kännas mer hanterbar, greppbar och kan till och med bli en helt fantastisk upplevelse. Och visst kan det vara helt tvärt om. Men jag pratar om att du ökar chansen oerhört med förberedelser som känns rätt för dig.

Hur kan man då förbereda sig?

Det finns väldigt många böcker som handlar om förlossning och det finns också mycket information på nätet som man kan läsa. Jag tycker personligen att det är bra att gå en kurs innan för att kunna ställa frågor och för att bli hjälpt till bra övninger.

Föräldrautbildningen på MVC varierar oerhört beroende på var i landet som du befinner dig, men i regel är den väldigt bra att gå och du får även där chansen att träffa andra blivande föräldrar. Mycket bra med utbyte av funderingar och kanske erfarenheter.

Sen är det inte helt fel att söka efter en privat kurs. Oftast innehåller dessa kurser annan information än vad föräldrakurserna innehåller och brukar för det mesta inrikta sig på förlossningen och hur man på olika sätt kan träna på att slappna av under värken. Detta för att inte kroppen skall bli uttröttad under förlossningen. Du behöver inte vara vältränad för att klara av en förlossning. Visst kan det underlätta. Men övar du på att slappna av kommer inte kroppen att bli lika trött under förlossningen som om du spänner dig igenom värkarna.

Läs gärna mer om MammaKliniken föräldrautblidning/förlossningsutbildning (Redo att föda) och ring eller mejla gärna om du vill boka en kurs eller om du har frågor i allmänhet.

 

Recommended Articles