Telefon

070-3132933

Emejl

linda@mammakliniken.se

Visst finns det stunder i ett föräldraliv när man bara längtar bort från ständig påpassning, matlagning med alla barnen, blöjbyten, torkning, städning, tvättning, lekparkshäng, barbielek och allt det där andra som hör föräldralivet till. Det spelar ingen roll hur mycket man avgudar sina barn och älskar det livet som man nu lever, ibland blir längtan bort från vardagen väldigt stark.

Vad man längtar till ser så klart olika ut. Några längtar till att träffa vänner utan barn, eller en lugn helg med sin partner, en resa, en skogspromenad, en disconatt, en soffliggardag o.s.v.

Inte behöver man känna sig ensam i att längta bort ibland. Jag vågar nog påstå att flertalet av oss någongång drömmer om att komma ifrån, att ladda battererna och att bara få vara. En välbehövlig paus för att orka fortsätta.

Nu är det sommartid och allt fler får semester. Kanske går du mammaledig och det är din parner som skall ha semester eller också jobbar ni båda två och nu skall ha några veckor tillsammans med barnen. Många längtar efter att få vara tillsammans hela familjen. Och visst är det underbart och välbehövligt.

Om man nu är två vuxna i familjen tycker jag att det är nyttigt att någongång under semestern göra något på egen hand. Just för att ladda sina egna batterier. Familjekontot kommer att laddas när ni alla är tillsammans under semestern, men passa också på att komma ifrån, bara du. Kanske se det som en start på något som du kan behålla under hösten och vintern också. Tid för dig själv.

Och vad skall du göra då på din egna tid? Börja med att blicka tillbaka till ditt liv innan barnen. Hur såg ditt liv ut då? Vad gjorde du för att må bra och vad prioriterade du mest?

Tittar jag tillbaka på mitt liv innan barnen prioriterade jag ensamheten allra mest. Den valda ensamheten. Då blev jag fylld med energi och jag fick lugn i själen så att jag kunde fortsätta mitt vardagsliv med glädje och styrka. Tittar jag på mitt liv nu så är det oerhört sällan jag får vara ensam. Det som alltid har betytt mest för mig är nu det som jag får allra minst utav. Så när jag får välja en ”egen aktivitet”, så väljer jag ensamheten. Helst ute i skogen eller ute på min cykel. Min tid blir som en liten hemlighet som jag har med mig själv och som jag längtar efter. Den stärker mig och ger mig kraften att komma tillbaka och ge kärlek till mina barn.

Jag tror att vi alla behöver prioritera oss själva lite mer. Visst är semestern underbar så att vi alla får vara tillsammans, men för att orka ta nya tag när vardagen kommer tillbaka kan det vara härligt att ha en liten hemlighet med sig själv. Som man kan gå och suga på som en söt karamell.

Lugnet

 

Recommended Articles