Telefon

070-3132933

Emejl

linda@mammakliniken.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Sommaren börjar lida mot sitt slut och vi går med bestämda steg mot en ny årstid. Jag hoppas att ni alla haft en fin sommar.

Jag själv har njutit oerhört under sommaren och det bästa av allt har varit att få vara tillsammans med mina härliga barn från morgon till kväll. 

Nog för att jag visste om det tidigare, men det blir så väldigt tydligt när vi alla är tillsammans under en lång period, att mina barn har så olika personligheter. Det är så spännande tycker jag. Spännande att riktigt bejaka mina barns personlighetar, men inte alltid lika lätt att bemöta såklart. Det är också något som jag hela tiden jobbar med; att försöka låta varje barn få vara den som den är och att se varje barn och inte bara en ”grupp” av barn. Och som vanligt får jag hejda mig själv ibland. Att inte springa på för fort, utan att sakta ner, att ta det där kända, djupa andetaget. Visst känner jag mig ibland som en riktig höna med mina kycklingar som kommer tultandes efteråt och ibland kan jag snarare känna mig som en vallhund som försöker att fånga in mina får. Men jag märker att barnen tar ett större eget ansvar när jag låter dem ta större egen plats och när jag tillåter dem att ta den platsen som de själva väljer. Det ena barnen väljer att gå i sina egna tysta tankar, medans den andre delar med sig av varje liten fundering eller observation.

Jag tog fram en gammal text av Björn Afzelius som jag så gärna vill dela med mig. Den är så innerligt vacker, gör så ont och den borrar sig liksom in i ens hjärta:

reduced_1463

När jag tänker tillbaka på min barndom
Ser jag skräckbilder tydligast av allt
Ja, de gånger de skrämde eller slog mig
Är de minnen som hårdast sitter fast
För som barn tar man kärleken för given;
Allting annat är mot ens natur
I den stund man tar steget ut i livet
Är man bara ett tillgivet djur

Ändå står snart de vuxna där och pekar
Ut den riktning de tycker man skall ta
Alla drömmar de själva har förvägrats
Vill de förverkliga genom sina barn
Är man lydig belönas man och hyllas
Revolterar man mister man allt
Ingen älskar ett barn som inte lyckas
Ingen älskar ett barn som är starkt

Men vem besitter förmågan att veta
Vad som ryms i en ny individ?
Och vem kan säg’ till nån annan hur lyckan ser ut
Vem kan säg’ vad nån annan vill bli?

Låt dina blommor slå rot där det finns jordmån
Låt dina växter får leva där de trivs
Lås inte in dina plantor i ett drivhus
Låt de få slippa ett onaturligt liv
Låt den du älskar få pröva sina vingar
En dag så flyger din älskade rätt
Vill du bli respekterad av din avbild
Så får du visa din avbild respekt

av Björn Afzelius

reduced_1479

Visst är det så sant som han sjunger;

”Men vem besitter förmågan att veta vad som ryms i en ny individ? Och vem kan säg´till nån annan hur lyckan ser ut Vem kan säg´vad nån annan vill bli?”

För vi är olika individer och våra barn har inte samma lycka som vi.

Det är en konst att som förälder vara öppen och backa tillbaka på ett medmänskligt sätt för att låta våra barn få ”leva där de trivs”. Vi måste guida med försiktiga och kärleksfulla steg. Ge riktlinjer som stärker barnet att gå sin egen väg. Så slutar sången; Vill du bli respekterad av din avbild – så får du visa din avbild respekt”

Recommended Articles